03 August 2010

siapa aku dihatimu

pernah tak kowang rase left behind?
wawa celalu rase mcm tue expecially bile BF wawa buzy.
tak tau la buzy knape smapai tak bley msg langsung.
mesti la wawa akan pk bukan2 bile mcm nie.
die kate wawa tak faham die.
tp mane2 pompuan pown nak perhatian dr laki.
die tak msg jd wawa ngat die tak perlukan wawa dah.
Dato Dr HM Tuah ade tulis dalam buku die "adalah wajib menunjukkan rasa sayang pada seseorang itu HARI-HARI. bukan pada hari tertentu shaja. supaya orang tersebut rasa dihargai."
cube bayangkan if ade couple suke-same-suke. then yg lelaki nie ego tak nak express love die.
yg gul nie pulak tunggu jew la. duk pk laki nie sayang aku ke tak sayang. last2 dah give up tunggu gul nie pown bla jew. tak ke rugi?

pepatah melayu kata "bile depan mata, pandang sebelah mata jew, bile dah tak ada, baru la tercari2."
tue la... len kali hargai ape yg ada depan mata tue.
lelaki nie diibaratkan datang dari marikh dan perempuan dari Venus.
mmg dua dunia yang berbeza.
jadi nie tips untuk kenal each other.
tips nie pown wawa bace untuk wawa kenal BF wawa.

Untuk lelaki.
  •  Wanita suka meluahkan apa yang mereka rasa.Muzik,puisi,lukisan dan tulisan adalah cara termudah mereka meluahkan isi hati mereka.(yg skung kamu bace nie la bukti nyer.)
  • Jangan sesekali beritahu perempuan yang mereka ni lansung tak berguna.
  • Bersikap terlalu serius boleh mematikan mood wanita.(selalu kene mcm nie.)
  •  Sekuntum senyuman memberi seribu erti bagi wanita.Jadi jangan senyum sebarangan.
  • Jika kamu menyukai sorang wanita,cubalah mulakan dengan persahabatan.Kemudian biarkan dia mengenalimu dengan lebih mendalam.(betol!)
  • Jika sorang wanita memberi seribu satu alasan setiap kali kamu ajak keluar,tinggalkan dia sebab dia memang tak berminat denganmu.
  •  Tetapi jika dalam masa yang sama dia menghubungimu atau menunggu panggilan darimu,teruskan usahamu untuk memikatnya.
  • Jangan sesekali mengagak apa yang dirasakannya.Tanya dia sendiri!!
  •  Kalau kamu masih tercari-cari cara yang paling romantik untuk memikat hati sorang gadis,cubalah rajin-rajinkan tangan menyelak buku-buku cinta.
  •  Bila setiap kali gambar kelas keluar,benda pertama yang dicari oleh wanita ialah siapa yang berdiri di sebelah buah hatinya,kemudian barulah dirinya sendiri.(hahaha jeles la tu!)
  •  Bekas teman lelaki akan sentiasa ada di fikirannya tetapi lelaki yang dicintainya sekarang akan berada di tempat teristimewa iaitu di hatinya!!(hehehe)
  •  Satu ucapan ‘Hi’ sahaja sudah cukup menceriakan harinya.(betol.walau pun 1 msg)
  •  Teman baiknya saja yang tahu apa yang sedang dia rasa dan lalui.(tak juga)
  • Wanita paling benci lelaki yang berbaik-baik dengan mereka semata-mata nak tackle kawan mereka yang paling cantik.( setuju!!)
  •  Semua wanita mahukan sorang lelaki yang cintakan mereka sepenuh hati.
  • Wanita suka jika sesekali orang yang disayanginya mengadakan surprise buatnya (hadiah,bunga atau sekadar kad ucapan romantis).Mereka akan rasa terharu dan merasakan bahawa dirinya dicintai setulus hati.Dengan ini dia tak akan ragu-ragu terhadapmu.
  •  Wanita mudah jatuh hati pada lelaki yang ambil berat tentang mereka dan baik terhadapnya.So,kalau nak memikat wanita pandai-pandailah…(hehehe clue ni)
  • Sebenarnya mudah mengambil hati wanita kerana apa yang dia mahu hanyalah perasaan dicintai dan disayangi sepenuh jiwa.

Untuk gurl
  • *Lelaki juga boleh menjadi seseorang yg begitu sensitif dan mengambil berat (yeke??) 
  • *Jika seseorang lelaki meminati wanita, wanita itu tak semestinya cantik. Cukup dgn budi bahasa dan kesopanan yg tinggi. Malah lelaki boleh menyukai wanita yg mempunyai banyak persamaan dengannya samada dari segi pemikiran atau minat. Oleh itu, banyak yg boleh dibualkan atau dikongsi bersama. (tak bosan ke kalo same jew?)
  • *Kebanyakan masa, lelaki sebenarnya tidak mengetahui perasaan sebenar yg dirasakan oleh seorang wanita. (pandai2 la teka.)
  • *Lelaki boleh menerima penolakan dgn baik. (dah buat tak jd pown.)
  • *Lelaki cuba menonjolkan sikap kelakiannya utk menambat hati wanita. (mengarot jew.)
  • *Lelaki memang dilahirkan dgn perasaan yg kuat terhadap wanita..sebab itu mereka suka melihat wanita, menjeling wanita dan menonton Baywatch! Atau mencuci mata di tepi pantai atau swimming pool. (mane bley pandang gul len!!)
  • *Kebanyakan lelaki resah bila berhadapan dgn situasi ingin mengajak wanita keluar kali pertama! (hahaha..relax)
  • *Lelaki cuba meniru gaya selebriti atau berlagak macho hanya kerana ingin memikat hati wanita. (mule2 jew..dah lame2 slekeh mcm pengutip sampah)
  • *Bila lelaki cakap.."Emm..tengoklah dulu"..itu seringkali bermaksud dia berkata tidak atau kurang setuju. (ckp jew la trus-terang)
  • *Bila lelaki cakap direct to the point dalam sesuatu hal, dia sebenarnya ingin bersikap jujur dan berterus-terang dan mengharapkan wanita memahami maksudnya. (tak faham gak!!!)
  • *Kebanyakan lelaki yg nampak 'desperate', datang dari sekolah all boys! (tak lah.. BF cye lg tak peduli kat cye ade la.)
  • *Adalah biasa lelaki cemburu terutamanya apabila perempuan asyik menyebut nama lelaki lain. (eh..jeles gak kamu ye.)
  • *Lelaki tak boleh belajar kesemuanya pasal perempuan dari library atau buku semata2. Oleh itu mereka selalu keliru dengan sikap perempuan..dan tak faham kenapa perempuan bersikap begitu begini... Kadang2 lelaki perlu mengetahui lebih mendalam tentang bagaimana berhadapan dengan perempuan supaya hubungan dapat berjalan dgn lebih baik. (kat libry pown tak de buku cara2 memahami lelaki.)
  • *Betapa hebatnya lelaki itu bersikap romeo dan 'flirting' dengan ramai wanita..dia tetap hanya ada seorang teman wanita yg istimewa...yang lain hanya kawan. (mane boley mcm tu.)
  • *Bila lelaki tertengok dada wanita dan wanita itu menyedari...maafkan saja. Kebanyakan lelaki tak sengaja....Mereka merasakan kejadian wanita itu begitu indah! (eeee... dh tengok skali nk tengok lg.)
  • *Bila sesuatu hubungan putus di tengah jalan, lelaki juga rasa bersedih..cuma dia tak menunjukkannya kesedihannya di depan orang. (malu la tue.)
  • *Bila seorang perempuan meminati seorang lelaki, perempuan itu patut bagi hint! Mana tau lelaki itu juga menaruh minat. Senang usahanya nanti. (tak kan perigi cari timba kowt)
  • *Adalah memalukan bagi lelaki jika tak berupaya menolong wanita. (betol!!)
  • *Kebanyakan lelaki cukup lemah dgn air mata perempuan. Mereka lebih tewas sekiranya air mata itu mengalir dari perempuan yg dikasihi. Sebab itu dikatakan air mata senjata perempuan. (tak pown.. dh nagis 1 baldi tak jugak cair)
  • Lelaki bukanlah sempurna 100%, walau bagaimanapun rupanya atau pandangan luarannya. Jadi, perempuan janganlah mengharapkan semua yg hebat dari lelaki! Mereka juga normal dan mempunyai kelemahan! (mane bley..laki pown nk yg cun jew)

nie ade link if sape2 nak futher info tentang tackle.

2 orang lidi comment:

zarul said...

aiyo2.... cube la mendalami point2 utk perempuan tu. mmg hmpir semua kene ngan sikap lelaki. if xbole trima, mmg kne wat major adjustment kt pmikiran cyg tu. cb memahami point2 tu ok?

Adawiah Aduah said...

owman.. cyg pulak yg kene.. abg nie....
abg la memahami gak point2 untuk laki tue.
uweeek.

Post a Comment

saya suke bile kamo comment page saya